27 Ocak 2011 Perşembe

Surfing the Void

27 Ocak 2011 Perşembe



2007 yılında 'Myths of the Near Future' albümleriyle başta İngiltere olmak üzere tüm indie rock dünyasını sarsarak 'nu-rave' olarak adlandırılan indie türünün öncülüğünü eden Klaxons, 3 seneden sonra 10 parçadan oluşan yeni albümleri 'Surfing the Void'i, piyasaya sürdü. Kapağında elemanlardan Jamie Reynolds'ın astronot kılığına sokulmuş kedisi Orphee'nin bulunduğu albümün; dubstep, dans müziği ve folk müzik etkisi altında kaldığını söyleyen grup, en büyük özellikleri olan fütüristik tarzlarından ödün vermemiş gözüküyor.

Ama yine de glowstick ve renkli giyim akımına ilham veren tarzlarının veya debut albüm 'Myths of the Near Future'daki büyülü etkinin varlığının korunup korunmadığı tartışılabilir. Korn ve Slipknot gibi metal gruplarının prodüktörlüğünü yapmış bir isimle, Ross Robinson'la çalışmaları başlı başına şok etkisi yaratmış bir haberken, başta NME olmak üzere birçok indie müzik dergisinin bu 3 sene boyunca gruba desteğini esirgemeyip yeni albüm yapmaları için adeta üzerinde baskı uyguladığı grup, bu baskının altında ezilmiş olabilir mi?

Albümden çıkan ilk single, 'Echoes', tam Klaxons'tan beklendiği gibi olmasa da, onlara yakışır bir hit. Fakat yine de Türk filmine benzeyen kliplerinin komik kaçmadığını söylemek yerinde olmaz. Bir diğer single'ları 'Flashover' ise tam anlamiyla ilk albümü özleyenlere, gürültülü ve tempolu bir Klaxons hiti. Özellikle nakaratıyla akılda kalan Twin Flames şarkısı ise, tam kendilerinden beklenecek, "felsefik yaklaşımımızı koruyoruz" mesajı tadında bir videoyla ses getirdi. Yönetmen Brian Yuzna'nın '89 yapımı 'Society' filminden esinlendiklerini ekleyen grubun videosu için, esinlenmek biraz naif bir tanım olarak kalabilir; zira, filmin neredeyse aynısı dedirtecek değişik beden görüntülerine sahip 'Twin Flames'. 'Future Memories', 'Same Space' gibi 'Chypherspeed' de 'sci-fi space' gibi tanımları bulabileceğiniz, Klaxons tipi bir parça.

Kısaca yeni albümün beklentileri aşağı yukarı karşıladığını söylemek yanlış olmaz. Ama kendilerinden beklenen ilk albümü aşma başarısını gösterip göstermedikleri ve medyanın Klaxons üzerindeki yoğun ilgisinin ilk albüm kaynaklı olup olmadığı tartışılır. Klaxons'ın ilk albümü "Surfing the Void" olsaydı, acaba günümüz indie piyasası bugün nerede olurdu merak etmeden edemiyor insan. Basit bir Google aramasıyla da 'Surfing the Void' albümünün birkaç 'Most Disappointing Albums of 2010' listesine zirveden giriş yaptığı görülebilir. Pek çok müzik dergisinin ortak görüşü olan, 'Klaxons güzel ve sakin bir albüm yapmış, ama iyisi mi siz yine de dans ayakkabılarınızı çöpe atmayın, bir sonraki albümde ne olacağı belli olmaz' yaklaşımı ise, grubu bu sefer de 3. albüm öncesi stresine sokacağa benziyor.


Klaxons - Twin Flames:

1 yorum:

Spiralscar dedi ki...

Şahsen, Klaxons'un "çok güzel ilk albüm sonrası baskısı" yaşadığını düşünüyorum, ki siz de bunu belirmişsiniz biraz.

Bu gayet doğal aslında, bunu Bloc Party, Editors, Interpol, Arctic Monkeys gibi "ilk albüm bazında çok iyi işler yapan gruplar" hep yaşıyor. Ama Klaxons, bence, bu süreci daha fazla hasarla geçirdi. İlk albüme göre baya baya sönük kalıyor Surfing the Void, hele ki Myths of the Near Future'da resmen hiçbir boş şarkı olmadığını düşünürsek...

Search

 
◄Design by Pocket► Distributed by Blogspot Templates